АКТА - какво да очакваме

В последния месец се написа много по въпроса за АКТА. Битката срещу АКТА започна, но войната срещу ограничаване на свободата в Интернет тепърва предстои!

Европейската комисия даде на съд споразумението за борба с фалшификатите АСТА, в опит да успокои общественото мнение. Съдът на Европейския съюз ще трябва да каже дали то не нарушава основни граждански свободи. През последните седмици споразумението, за което се смята, че ще цензурира интернет, беше посрещнато с демонстрации в десетки държави. Много правителства отказаха да го ратифицират, а докладчикът в Европейския парламент приветства искането за мнение на съда. Въпреки това в събота, 25 февруари се организират масови протести в десетки градове на Европейския съюз. Тези протести са уникални по своята същност.

  • Те нямат организатори и лидери. Не са свързани с политически партии или синдикати. Те са спонтанна проява на гражданско негодувание.
  • Никога досега в историята на Европейския съюз не е имало такава масова проява, засягаща толкова страни-членки едновременно.
  • Участниците в твзи демонстрации са предимно млади хора. Става дума за поколението, за което Интернет е възможност за получаване на знания, възможност за работа, достъп до културни ценности, начин за участие в обществото.

Тези демонстрации защитават Интернет като основа за едно по-добро бъдеще.