Възможности за потребителите на Друпал 6 след появата на Друпал 8!

На 13 февруари 2008 г. стартира Drupal 6. Политиката на Общността е да се поддържа само настояща и предишна стабилна версия. (което води до прекратяване на поддръжката на Drupal 4.7). Когато Drupal 7 излезе, Drupal 5.x престана да бъде поддържан.

С идването Drupal 8, ще трябва да се прекрати поддръжката на Drupal 6. Представители на екипа за сигурност на Drupal се срещнаха в Drupalcon Austin преди няколко дни, за да обсъдят проблема и излязоха с решение: Drupal 6 ядро и модули ще преминат към неподдържан статус три месеца след официалната поява на Drupal 8.

Това дава на Drupal 6 потребителите няколко възможности:

1) Ъпгрейд към Drupal 7 в рамките на посочения период. Drupal 7 ще бъде напълно поддържан най-малко до появата на Drupal 9. Като се има предвид досегашният опит, вероятно е това да бъде около 2018 г.

2) Ъпгрейд към Drupal 8. Създадена е възможност за такъв  Migrate на Drupal 6 до 8 в ядрото на  Drupal 8.

3) Ще се търсят организации, които ще осигурят разширена поддръжка за Drupal 6. Екипът за сигурност на Drupal ще осигури възможности  за фирми и / или физически лица, които  да работят заедно, за да продължат да се създават актуализации и ще предостави разумен период от време за компаниите да предоставят пачове  за Drupal 6 при проблеми със сигурността,  Екипът за сигурност ще координира достъпа до проблеми за фирмите, които желаят да предоставят разширена поддръжка за Drupal 6. Код, създаден от тези фирми, ще бъде достъпен на общността.