Какво трябва да изчезне от Уеб сайтовете през 2014 г.

Outdated

 

В началото на новата 2014 година попаднах на интересна статия за това кои похвати при правенето на Уеб сайтове трябва да изчезнат през новата година. Според водещи специалисти остарелите функции на интернет страницата на вашата фирма не само дразнят - това може да ви струва потенциални посетители или клиенти и трябва да изчезнат.
За да разберем  какво точно потребителите не харесват ето мненията на специалистите:

 

1.    Несъществени елементи
Най-големият проблем на един нов сайт е:  твърде много елементи, които не дават никаква реална информация на посетителя, пренаселен дизайн и прекалено много текст на една страница, твърде много икони и снимки. Вашият сайт наистина ли се нуждае от блок за търсене? Наистина ли трябва да покажете облака етикети? Помислете, преди да ги включите. В повечето от случаите 20% от елементите носят 80% от информацията. Винаги трябва да има основателна причина за добавяне на нови функции, звънци и свирки. Никога не добавяйте повече неща, просто защото ви изглеждат “готино“.
2.    Flash интродукция
Flash интродукциите са досадни за клиента, отнемат прекалено дълго време за зареждане, не работят на Apple мобилни устройства и не са признати от Google. Най-добре е да ги избегнете изцяло.
3.    Слайдер от снимки “Carousel”
Много от сайтовете все още разполагат с тях, но времето, което отнемат на потребителите, за да разгледат снимките е значително, а често те се сменят или твърде бързо или прекалено бавно.
4.    Големи картинки в горната част на сайта
Това тласка надолу основното съдържание на страницата. Това е навигационна грешка и мисля, че посетителите нe са склонни да ползват скролиране, за да видят за какво става въпрос.
5.    Снимки от интернет
Автентичността и личностите са по-важни от всякога. Клиентите искат да си взаимодействат с марки, те се доверяват и искат да научат повече за хората, които стоят зад компанията. Сложете снимки на вашия екип или клиенти, а не снимки от т.н. “депа за снимки”. Нали не искате потребителят да види същите снимки на конкурентния ви сайт.
6.    Анимираните GIF знамена и всякакви надписи
Разбира се, анимираните GIF картинки изглеждат готини и могат да хипнотизират погледа на потребителя за секунда. Оказва се, че добавят стойност. Знам какво си мислите - какво да кажем за надписите “top”, “hot” с пламък? Постарайте се да ги избягвате и ги оставете да живеят само като спомен от добрите стари дни.
7.    AutoPlay видео
Никой не се интересува от видеоклипове, които стартират със зареждане на страницата. Уеб сайтове, които се опитват да повишават прегледа на видеоклипове с AutoPlay възпрепятстват потребителите да взаимодействат с тяхното съдържание. А това е предпоставка за  потребителското разочарование.
8.    Изскачащи прозорци
В света на все по-големия брой на мобилни устройства, твърде много сайтове все още са разчитат на изскачащи прозорци. Някои от тях са за инструкции, а други са за улавяне на имейл адрес. Изскачащ прозорец, когато искате да прочетете една статия, или да купите нещо е досадно. Ако сайтът ви се нуждае от указания за работа, преместете инструкциите във видео в центъра на първата страница.
9.    Welcome стандартна страница
Няма нищо по-досадно и старомодно от сайт, който ви посреща с “Добре дошли на нашия сайт“.
10.    Странични ленти
Вашият сайт наистина ли се нуждае от страничната лента? Вие бихте искали хората да се фокусират върху основното съдържание, а не вниманието им да е насочено към един куп неща, които получават, натъпкани в 300 пиксела от дясната страна на вашия сайт? Страничните ленти често не се изобразяват добре на мобилни устройства.
11.    Презареждане на страници
Web 2.0 е на 10 години, но все още има сайтове, които изискват от потребителя да презарежда пълните страници, за да се движи в сайта. С AJAX или Javascript / XMLHttpRequest това може да се избегне. Желаното съдържание се зарежда в един HTML елемент контейнер, вместо да се презареди цялата страница. Това прави навигацията много по-бърза.
12.    M.dot сайтове
Много сайтове, вместо да сменят дизайна на сайта си с адаптивен (responsive) дизайн, за да бъдат удобно разглеждани и на мобилни устройства ви пренасочват към мобилна версия на сайта си.

Заключение:  Съсредоточете се върху правенето на сайт, който е ясен, кратък и има силен призив за действие.

Етикети: