Случаят Larry Garfield

BSDM и Друпал: Как тези на пръв поглед нямащи нищо общо понятия, разтърсиха Друпал общността  и изместиха вниманието от проблемите на Друпал 8.

В последните седмици една полемика, предизвикана от отстраняването на едно от големите имена в проекта Друпал Larry Garfield, повдигна много въпроси, относно начинът, по който се вземат решенията в общността. Поводът за неговото отстраняване е принадлежността му към т.н. „Общество на Гор“, вдъхновено от научно-фантастичните романи на John Norman „Хрониките на Гор“.

Историята не е лесно да бъде резюмирана, защото трябва да се задоволим с публикациите на двете страни. Всичко започва с публикацията на Dries Buytaert, който уведомява общността, че отстранява Larry Garfield от общността заради факти, които касаят личния му живот и нямат нищо общо с професионалната му кариера. Последва отговор от Larry Garfield в личния му блог. Последвалите събития лавинообразно въвлякоха огромна част от Друпал общността, която застана зад Larry.  80 контрибутори на проекта, между които доста известни имена, публикуваха миналата седмица отворено писмо, в което призовават да се ревизира решението.

Ситуацията поставя един много интересен въпрос за развитието на проекти с отворен код, като Друпал. За управление на такъв проект от жизнено важно значение е поддържането на приобщаваща и гостоприемна общност, за да се даде възможност за набиране на сътрудници и доброволци, участващи в проекта. По този начин образът на тази общност е ценен актив, който трябва да бъде запазен.

Да се надяваме, че ще се намери разумно решение на проблема, което да задоволи всички заинтересовани страни.